Çok $ey duymu$tum ama hiç bu kadar heyecanlanmamı$tım hakkında bir $ey duyduğumda.. Bugün sahilde günlük gazetemi okurken Memet Güler'in " Sultanahmet'in orta yerinde ki sır, açılırsa o kapı bütün dünya karı$ır" adlı yazısına gözüm çarptı. Kutsal Kase'den bahsediliyor yazısında, her$eyden önce bulunabileceği yerden bahsediliyordu. Buna ayrıca değineceğim.

Peki nedir bu Kutsal Kase ?

*Temsili Kutsal Kase

Hristiyan mitolojisinde Hz. İsa'nın Son Ak$am Yemeği'nde kullandığı kabul edilir.. Aynı zamanda Armatyalı Yusuf, Hz. İsa çarmıha gerilirken akan kanlarını ( Kökü Pagan inanı$larına dayanan bir efsaneye göre peygamberlerin kanları toprağa dü$memelidir.. ) doldurmu$tur içine. Bir sembol ya da kase, ama eğer gün ı$ığına çıkarsa ciddi manada Vatikan'ın temellerini sarsacak nitelikle bilgi ve e$yalara sahip olduğunu $urada ki bir kaç saatlik ara$tırmam sonucunda öğrendim.

Peki, Ayasofya ile Kutsal Kase arasında ne gibi bir bağlantı kurulabilir ?

Çok fazla bir bilgiye sahip değilim henüz, ama ara$tırmalarını gerçekle$tiren insanların büyük bir kısmı moziklerin, eski yapıtların gösterdiği yön olarak Ayasofya'yı kabul ediyor.

Mehmet Güler'in kaleminden aynen aktarıyorum ;

" Bizans kiliselerinin çe$itli ortak yanları vardı,. En önemli ortak özellik ise, kisenin doğu ucunda bulunan ve bizim camilerimizdeki mihrapların yerini tutan, adına da apsis denilen kutsal bir bölümün bulunmasıydı. Bütün Bizans kiliselerinde, i$te o apsisin hemen dibinde bir odacık-bölme daha vardı.. Kilise hangi kutsal azize adanmı$sa onun kemikleri ya da Hz.İsa döneminden kalan en kutsal emanetler, adına kripta denilen o küçük yerde saklanırdı. Kriptanın içine ancak ruhban sınıfından olanlar ve imparatorlar girebilir, onların dı$ında kalanlar o kısma asla sokulmazdı.. "


Yukarıda ki haritada gördüğünüz üzere apsisin bulunduğu yer açık bir $ekilde belirtiliyor. Fakat, Ayasofya'nın kriptası hala daha bulunamadı(!). Çok mu zor, hayır pek tabii.. Belki de bulunmak istenmiyor içindekilerden ötürü..


Bir süre önce $u anda Four Seasons ( Bu otel hakkında da birçok ilginç iddiaa var.. ) otelinin bulunduğu yerde bir kazı çalı$ması ba$latılmı$.. Tüm aramalarıma rağmen bu konuda herhangi bir bilgi bulamadım maalesef.. Bakınıyorum hala. Bu yazıyı yazdıktan sonra Memet Güler'e bir mail atacağım. Kendisi bahsedilen kazı alanını gezmi$ her$eyden önce fotoğraflamı$.. Umarım bir$eyler elde edebilirim. Sebebini bilmiyorum ama bu konu çok büyük bir merak uyandırdı bende.

Konu ile ilgili birkaç kitap buldum, İstanbul'a gittiğim gibi alarak ba$layacağım okumaya.. Her$eyden önce Ayasofya'ya tekrar gideceğim, bakınacağım..

Hz. İsa'nın Kutsal Kase için " Bedenim ve ruhum O'nun içindedir " dediğini biliyoruz. Kriptaların da genelde hilal $eklinde olduğu da belirtilmi$.. Peki ya Kutsal Kase, Ayasofya'nın kriptasıysa ?

Okumak lazım, çok okumak lazım.. Çook..

edit post

20 Reply to "Ayasofya ve Kutsal Kase"

  • Maryjade on 17 Haziran 2009 23:35

    bize de anlatmaya devam et ltf..

     

    DORİS on 17 Haziran 2009 23:43

    sen tam benim kafadansın bak. ben de hep böyle bir şey istemiştim, arkeolojiydi hayalim. hatta dedektiflik.. ben de geleyim lütfeeennn, beni de al beraber bulalım:)))

     

    Can on 18 Haziran 2009 01:57

    bı ara bı vekıl kutsal kase dıkılıtas dadır yıkalım demıstı.. bence bu ısler gereksız.. orda olsa ne olur olmasa ne olur.. eger ınsanlık ıcın hayırlı bırsey olsaydı zaten gızlenmezdı..:D

     

    bi dost on 18 Haziran 2009 02:03

    gel valla ayyaşcan, beraber arayalım şu kutsal kaseyi :P bulup napıcağsak :P

     

    perikizi on 18 Haziran 2009 02:12

    cooogarip şeyler ben karışmam,bide bunların laneti falan vardır:p

     

    Bugra on 18 Haziran 2009 05:06

    Maryjade, devamı gelecek pek tabii. Ben öğrendikçe yazacağım buraya.. :)

    Doris, seviyorum böyle $eyleri pek bi heyecanlı geliyor :)) Ben de çok okumak istedim arkeoloji ama farklı yönlere kaydık i$te.. Hadi gel bulalaım :P :))

    Can, bölgede hala gün ı$ığı görmemi$ çok fazla dihlizler olduğu biliniyor.. Neler vardır neler. Orada olmasa hiçbir$ey olmaz, ama ordaysa bugüne kadar insanlık tarihinin bildiği gördüğü her$ey yerinden oynar.. Tüm tarih hatta. Bir de i$in turizm boyutu var pek tabii. Hayal bile edemiyorum!

    bi dost, hem içeriz hem ararız hm? :))

    perikizi, olmazmı :) Bulunursa tüm dünya lanetlenir.. :)

     

    Bugra on 18 Haziran 2009 09:40

    Te$ekkür ediyorum bilgilerin için Altuğ.. Da Vinci'yi okudum ama bu kadar dikkatimi çekmemi$ti :) Olaylar biraz daha farklı boyutlara kayıyor içine girdikçe..

    Evet, bugün ve dün gece ki bakınmalarım sonucunda böyle bir benzetme var. Dediğin gibi Magdalalı Meryem. $imdi soru $u, kim bu Magdalalı Meryem? :))

    Holy Lance olarak geçiyor sanırım oda değil mi ?

     

    Finduilas on 19 Haziran 2009 06:19

    Ben bu olaya Da Vinci'nin şifresi ve Melekler ve Şeytanlar'ı okuduktan sonra sarmıştım...

    Geçen gün de Habertürk'te bi tarih programı vardı, müze müdürü Ayasofya'nın her tarafına giremediklerini söyledi, her yerinde dehlizler varmış. Çok derinlere inilezmezmiş falan. Zor iş yani aramak.. Hatta bazıları İsa'nın kemiklerinin de ayasofya'nın bi bölümünde saklandığını söylüyor. Ne kadar doğru tabi o muamma.

     

    Bugra on 19 Haziran 2009 06:36

    Altuğ, evet hatırlıyorum o filmi :) ama diyorum ya bilinçli olarak hepsini tekrar izlemek lazım :)

    Finduilas, Ya o programın hangi gün olduğunu hatırlayabilirmisin ki? İsa'nın kemiklerinin de olabileceğini okumu$tum evet. Kim bilir neler var daha.

     

    elif on 26 Haziran 2009 07:55

    evet finduilas o programın hangi gün olduğunu hatırlamanı bende çok istiyorum.ayrıca diğer yorumlarda yazılı olduğu gibi dıscoveryninde istanbulun altındaki dehlizlerle ilgili bir belgeseli var.
    buğra, memet gülerin bazı yazılarını bende okudum ayasofya ve kriptasıyla ilgili fakat bir türlü ona ulaşmanın imkanını bulamadım.eğer ulaşabilrsen banada adres verirsen sevinirim.ayrıca araştırdığım kadarıyla ayasofyanın gizli kriptası yada dehlizlerine ine yol vaftiz taşının yanındaki bir mermer sütunu çektiğinde ortaya çıkıyor oradan girince 40 merdiven aşağıda 100 adet odadan oluşuyor.ama vaftiz taşının yeri değiştirilmiş olabilir bu yüzden dehlize giriş nerden bilemeyiz zaten bilsekte nasıl gireceğiz bilmiyorum ayasofyada dolaşırken ben çıkana kadar güvenlik peşim sıra gezdi maalesef çok dikkat çekti demekki merakım.şimdi vaftiz taşları kiliselerde nerde bulunur ya da her kilisede aynı yerdemi bulunur onu araştırıyorum bu konuda bilgisi olan varsa lütfen yazsın..:)

     

    elif on 29 Haziran 2009 08:46

    merhaba buğra
    3 gündür sen ya da başka bir arkadaşi acaba bulabildiği edindiği başka bir bilgiyi paylaşacakmı diye bekliyorum ama kimseden ses yok :(( senin bahsettiğin şu 866 no'lu kehaneti araştırdım ve karşıma çıkan şey beni çok şaşırttı. henrıcus dandolo'nun mezarının hemen yanında bulunan mermerdeki ''cax'' yazısı dikkatimi çekmişti resmini çekmiş ve greek alfabesinden bunun gibi ayasofya'da bulunan diğer yazıların anlamını bulmaya çalışıyordum.866 no'lu kehanete baklılırsa doğru yoldaymışım ve kehanet o mermerdeki yazı ile birleşiyormuş. hemen yanındaki ''ı^o'' yazısıda greekçede ılo olarak okunuyor ve ikisini anagram şekliyle okuduğunda ''o'calıx'' ortaya çıkıyormuş. bununda karşılığı kutsal kase oluyor ve kehanetin sonunda çıkan ise henrıcus dandolo gösterilen anahtarı kutsal kaseyi koruyan ay'ın altındaki duvara yazdı.yani arkadaşlar kutsal kase nostradamusun kehanetine göre ayasofya'da bulunuyor.

     

    Bugra on 29 Haziran 2009 08:58

    Elif merhaba. Çok özür diliyorum bir öncekini gözden kaçırmı$ım sanırım..

    Çok güzel $eyler var elimde.. Yakla$ık 1-2 saat içerisinde seninle güzel $eyler payla$abilirim sanırım.. Ama önce müsait bir pozisyon bulmalı ve yazdıklarını okumalıyım.. Görü$mek üzere :)

     

    Bugra on 29 Haziran 2009 13:15

    Elif, dediğim gibi süper $eyler var ama çok karı$ık aldığım notlar.. Toparlayamıyorum.. Yakla$ık 3 saattir ba$ında oturuyorum ama cıks.. İn$allah yarına. Bu arada herhangi bir$ey olursa sağ üst kö$ede mail adresim var, yazarsan gördüğüm anda cevap veririm..

    Mutluluklar.

     

    DORİS on 2 Temmuz 2009 06:46

    http://www.derki.com/dergi/index.php/kutsal-kase-bulundu-mu.html
    şu adreste bir şeyler yazmışlar sembodü, gizli bilgiydi falan. bana göre de gizli bir bilgi. o zamanın tapınak şovalyeleri böyle simgesel ve şifreli çok şeyler yapmışlardı. zaten eğer maddesel bir şey olsaydı ve bu dini olsaydı kuranda geçerdi.
    belki incilin aslıydı, belki tapınak şovalyelerinin bilinmesini istemedikleri bir şeydi.
    bir de şöyle bir şey buldum sitenin birinde:
    ''Kutsal Kase Türkiye'de de olabilir. Şu anda Amerika da olan bir şifre uzmanımız Shugborough Hall'deki Çoban Anıtı'nda bulunan işaretleri incelerken Osmanlı haritalarındaki yerlere bağlantı kurdu. Osmanlı denizcilik haritalarıyla ilgili teoriyi geliştiren iyi bir harita uzmanı profesyonel şifre kırıcısı değil fakat anıtın taş kısmı üzerindeki 1 2 3 rakamlarının Osmanlı haritasında Kutsal Kase'nin yerini gösterdiğini ileri sürerek katkıda bulundu. Şifrenin çözüldüğünü söylemek için çok erken. Henüz işin başındayız. Elimizdeki haritalar yeterli olmadığından Türkiye'deki haritacıların bize yardım etmesini bekliyoruz. Kutsal Kase'nin sırrını ayrıntılı Osmanlı haritaları çözebilir. Türkiye'den ilgilenenler internette sitemize girip bilgi alsınlar ve yarışmaya katılsınlar. Sırrı çözene para ödülü vermiyoruz ama Kutsal Kase'nin sırrını çözen tarihe geçecek."
    bir de kutsal kasenin adı ahitte geçiyor, ben pek güvenemedim..

     

    Bugra on 2 Temmuz 2009 06:51

    Doris, evet bunu okumu$tum.. Bir sonra ki yazıda sende göreceksin bu 4 eserde çok fazla ortak nokta var.. Kısmen de olsa tutarlılık sağlıyor. Aslında elimde çok süper $eyler var ama nedendir bilinmez, kaç gündür toparlayıp adam gibi bir yazıya dökemedim. Canım sıkılıyor bu i$e biraz.. Ama 1-2 gün içerinse bir yazı geliyor ki sorma :P

    Bu arada senden bana mail ile ula$manı rica edebilirmiyim? Elimde bir e-kitap var da sana göndermek istiyorum mümkünse..

     

    DORİS on 2 Temmuz 2009 07:05

    yazını merakla bekliyorum inan, çok sardı konu. bulamasak da bir şeyler ögreneceğimiz kesin.
    tamam ulaşırım ama nasıl ulaşacağım:)

     

    Bugra on 2 Temmuz 2009 07:12

    Bir$eyler bulmak bir yana öğrenmesi bile büyük keyif veriyor insana gerçekten :)

    bugrahan.yildiz@gmail.com buradan ula$abilirsin :)

     

    elif on 3 Temmuz 2009 03:30

    Arkadaşlar
    Mesele birşey bulmak değil zaten. Bazen işyerimde ve arkadaşlarımın arasında benim bu merakım alaycı bir ifade alıyor. Önemli olan yüzyıllardır efsane bile olsa konuşulan,aranan,mezhepler ve insanlar arasında düşmanlık konusu olan kutsal kase hakkında birşeyler öğrenebilmek.Ben Ayasofya'nın altındaki dehlizleri merak ederek başladım bu araştırmaya ve sonu tapınak şövalyeleriyle kutsal kaseye dayandı.Araştırma sonucunda öğrendiklerimi fırsat bulup bir toparlayabilsem belki sizin elinizdekilerle örtüşen ve birbirini bağlayan bilgiler ortaya çıkabilir.Ama şunu biliyorum ki bu konuya açıklık getirecek bir çok gizli kalmış dehliz ve tarihi kalıntılar İstanbul'da ve onu bizim topraklarımızda olmasına rağmen başka gizli güçler arıyor.
    Bellimi olur bakarsınız biz buluruz :))
    Buğra'cım en kısa zamanda maillerime cevap bekliyorum...:)

     

    Anonymous on 5 Mayıs 2011 04:03

    Arkadaşlar bilgi edinmek için Davinci şifresi (Davinci Code) okuyabilirsiniz. Ben okudum harika bir kitap.Filmi çok kötü hiç beğenmedim.filmini izlemeyin...! :D

     

    Anonymous on 27 Ocak 2012 10:27

    Ayasofya elbet çok gizemli bir yer.. Ancak ülkemizde gizemli olan bir çok yer var. Mesela ay ışığı manastırında da olabilir kutsal kase..

     
  • Yorum Gönder